Wednesday, 23 January 2008

London..here we come!

gambar2 kenangan..story insyaAllah nt update lain mase...








Saturday, 5 January 2008

Demam di Sheffield

semenjak sampai di Sheffield ni, alhamdulillah kami tak pernah diserang demam yg teruk..bekalan ubat yang dibawa dari Malaysia pun banyak.Balik dari Stoke-on-trent mama sudah rasa lain macam..kerongkong dah perit, dah rasa seram sejuk...esoknya terus demam, rasa sakit satu badan. ini macam viral fever..tapi gagahkan jugak diri utk jaga Rania dan Muizz..............
Rabu 2 Januari.
badan abang Muizz dah panas..aduh takutnya...macam2 dah pikir dalam otak ni...abang Muizz memang ada febrile fit..dan hari pertama fever adalah hari yang penuh ketakutan utk semua orang...mama dah bagi syrup Paracetamol dan dia nampak agak aktif...bila papa balik dia main dgn papa..tapi sekejap saja terus fit...aduh..takutnya...teringat rectal diazepam yg kawan mama Zack bagi masa last time dia kena febrile fit kat PPUM dulu...bagi la separuh..baru berhenti...dan tido....kereta papa pulak pancit..mama panik juga tapi pikir2 nak bawa ke casualty ke?or nak bawa ke GP....sementara tunggu papa tukar tayar, mama call GP tapi dapat cakap ngan operator kaunter je la..mama cakap nak cakap dgn doktor dan dia kata akan call balik..ishhh susah kat sini,,kalau pegi casualty nanti kn masuk wad le pulak..adik nia pun dah dmm ni.papa pun demam juga.nnt lagi susah..
muizz tido setengah jam je pas tu bangun nak main, dia minum susu sebotol dan makan grapes...mmg nampak cam febrile fit je la...ptg tu agak2 lunch hour baru la klinik call semula dpt ckp ngan doktor, mama terang le apa yg patut..dan dia pun puas hati la..dia consult jugak ngan senior doktor, dan mama tanya le patut ke saya bawa anak saya ni ke surgery? dia kata tak payah le kecuali dia nampak makin teruk..lorr...
malam tu mmg tak boleh tidur...muizz setiap 3 jam bagi ubat..panas tak kurang takut jugak dapat 2nd fit nnt-nauzubillah...saat bagi ubat adalah saat yang sangat menyusahkan..terpaksa pegang kaki dan tangan..sedih jugak tapi kalau tak bagi lagi kesian..

Khamis 3 Januari
semua demam lagi..Muizz bertahan terpaksa bagi 4 jam sekali ubat..papa lagi tak boleh bangun.. adik nia low grade fever saja..boleh la bagi 8 jam sekali..mama? aduh ...walaupun demam tapi terpaksa tahan diri kalu tak mmg susah..nasib baik Mey tahan badannya.Mey la tolong apa yang patut..

Jumaat 4 January
hari ni bawa Muizz dan adik Nia ke Surgery..nasib baik telepon pagi terus dapat appointment pukul 10.10 a.m..Muizz dah nampak gembira sikit walaupun letih..hingus banyak..dan bila kering dia cuba korek la hidungnya..terus luka..banyak pulak berdarah..tu yang buat mama takut..bila cek2 dalam hidung rupanya memang hidungnya luka..ishk2..
masa jumpa GP..so citer la balik kat GP walaupun apa yg dicerita tu dah ada dlm komputer dia( mesti la doktor yg mama dah spoken with tu dah taip sumernya)...dia pun consult le mama kata febrile fit ni common ..bl-bla...bla..bla...dia cek2 Muizz dia kat its ok, just a viral infection and he doesn`t need any antibiotics,. hehhehhe...mmm senang jugak jadi GP kat sini rupanya..tak yah susah2 nak prescribe ubat..adik nia pun dia kata tak yah antibiotik, cuma sambung yang dah diberi sekarang.....kami pun balik ler....senang hati la nnt takde perkara berbangkit kemudian hari ,kata buat treatment sendiri ke..at least tau la cara GP diorang tengok patient
papa pulak lagi teruk demamnya...sampai rmh terus tido..takleh bangun..nampaknya kn cancel la nak gi London Isnin nih.....

...kisah demam jauh di perantauan nih memang memeritkan...sedih, pilu...terasa kampung halaman memanggil2. Kalau masa kecil2 dulu tentu kita akan ditanya nak makan apa..tapi kalau kat sini memang tak makan ler..sebab takde org nak tanya dan masing2 tak larat nak ke dapur...masa sakit ni la terasa nikmatnya kesihatan yang diberi Allah...semoga sedikit ujian dariNya akan menjadikan kami lebih tabah menghadapi masa-masa akan datang....